Ik voel me persoonlijk betrokken bij en verantwoordelijk voor de beantwoording van vragen en het geven van adviezen, het gemak waarmee mensen deze kunnen krijgen en de mate waarin zij deze kunnen benutten.
(Stelling 16 van het Manifest Bibliothecaris 2.0 Kees Hamann)
Dit is het oude ‘handwerk’ combineren met nieuwe technieken. Bij de beantwoording van de vragen van al@din geven wij altijd URL’s van websites waarmee men zich verder en dieper op het gevraagde onderwerp kan oriënteren. Zo ben je eigenlijk een digitale docent die mogelijkheden aanreikt om verder te kijken/studeren.
Sinds afgelopen weekend ben ik ingeschreven bij bibliotheek20.ning. Als ik de schrijfsels daar zie dan denk ik, daar heb ik (nog) niets zinnigs aan toe te voegen. Anderen kunnen dat beter dan ik. Ik kan ook even niets bedenken waarmee ik een discussie zou kunnen starten; zó hoog zit het me ook weer niet. Als ik het lees is mijn eerste reactie vaak: wat weten zij veel. In 2e instantie blijkt dat veel weten vaak reuze mee te vallen. Het zijn de memen die maken dat ik het in 1e instantie vol ontzag aanzie.
Heimwee naar de catalogusbakken? Nou nee, ik niet. Digitaal is veel meer (en sneller!) te vinden!
De powerpointpresentatie van Wowter,Wouter, Walter bekeken. Tja, wat moet ik daar over zeggen? Ik had er geen geluid bij, maar het was wel duidelijk waar het over ging.
Ik denk dat we in Súd wel iets met 23dingen gaan doen. Robert heeft al een weblog Skarsterlânnieuws gemaakt die voor iedereen die dat wil is te volgen. Wiesje en Yteke hebben een weblog waarin zij verslag doen van hun opleiding mediacoach.
Een bibliotheekblog waarin de laatste nieuwtjes staan, informatie kan worden gevraagd en waarin men (=iedereen, dus niet alleen bibliotheekmedewerkers) titels van boeken, cd’s, dvd’s, tijdschriften, digitale spellen enz. kan bespreken en aanschafsuggesties kan doen, dat moet toch te realiseren zijn. Een bibliotheekblog in plaats van een digitale nieuwsbrief. Zie het voorbeeld van de bibliotheek Amsterdam. En o ja, om dat te beheren moeten we een nerd inhuren, volgens Annelies.
Zelf heb ik een weblog gemaakt voor mijn familie (en daar hoort ook héél verre familie bij die ik niet of nauwelijks ken, nou, en dat zegt wat!) om hen ook actief deel te laten nemen aan het webgebeuren. Iedereen (nou ja, bijna) heeft van mij een mailtje gekregen waarin zij worden uitgenodigd de blog te bekijken, en ook om deel te nemen aan de Boendermakerhyves, die is gemaakt door neef Henny. Verder heb ik hen attent gemaakt op het initiatief van de Universiteit Leiden. Tot nu toe 2 hyves-belangstellenden en verschillende mensen die de Boenderblog hebben bekeken en commentaar hebben gegeven via e-mail. We kunnen niet van de vloer op de zolder, maar het begin is er.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten